ÇÖZÜMLERİMİZ

Nakit Akış Tablosu ve Yönetimi

Nakit Akış Tablosu ve Yönetimi

Nakit Akış Tablosu ve Yönetimi

Nakit Akış Tablosu Nedir?

Şirketlerin para hareketlerinin yer aldığı, tüm alış ve satış faturalarının ödeme ve tahsilat günlerine göre düzenlendiği bir rapor olarak tanımlanabilir. Şirkette mal veya hizmet ürettiğimizde satış faturası düzenlendiği gibi, tedarik sırasında şirketin satın aldığı hammadde, yarı mamül ve her türlü hizmetlerde alış faturaları alınır. Aynı zamanda şirkete alım yapılan diğer konularda da (demirbaşlar, envanterde yer alan her şey) alış faturaları alınır. Tüm bu belgelerin düzenlenmiş olduğu dönemlerde ödenmiş veya tahsil edilmiş olması mümkün değildir. Nakit akış tablosu tüm belgelerin her birinin ödeneceği ve tahsil edileceği günleri içeren bir rapordur.

Nakit Akış Tablosu Ne İşe Yarar?

Nakit akış tablosu şirketlerin en önemli konularının başında gelen likidite kavramını içerir. İleriye dönük hazırlanan bu rapor, şirketin günlük, gelecek ay, gelecek dönemlerde nasıl bir durumda olduğunu gösterir. Bu sonuçlara bakarak şirketler finansal planlama yapabilme kabiliyetine erişirler. Şirketlerin müşterilerinden alacaklarını daha hızlı, tedarikçilerine borçlarını daha uzun vadede ödemeye gayret göstermeleri gerekir. Buradaki amaç likidite ihtiyacını azaltmaktır. Bu kararlar verilirken şirketin yer aldığı sektörün, koşulların son derece önemli olduğunu da unutmamak gerekmektedir. Tedarikçilerden satın alma yaparken vade ve alım fiyatı bir arada değerlendirilmelidir. Şirketin likidite sıkıntısı yok ise alım fiyatındaki indirimler bazen erken ödeme yapmayı cazip hale getirebilir. Alım fiyatı aynı ise olabilecek en uzun vade seçilmelidir. Bu kararları verebilmek için de nakit akış tablosunun dinamik bir yapıya sahip olması ve güncellenmesi sağlanmalıdır.

Nakit Akış Tablosu şirkete doğru ve zamanında finansal planlama yapmasını sağlar. Ne zaman, ne kadar nakit fazlası veya nakit ihtiyacı olduğu önceden bilinir. Nakit fazlası en yüksek getiri ve doğru vade ile değerlendirilir. Nakit ihtiyacında ise doğru vade, en düşük maliyet ile kaynak yaratılabilir.

Ayrıca şirketler için önemli konulardan biri de Net İşletme Sermayesi kavramıdır. Sıklıkla nakit ihtiyacı oluşan şirketlerde Net İşletme Sermayesi ihtiyacı var demektir. Net İşletme sermayesi genel tanımı; kısa vadeli dönen varlıklar ile kısa vadeli borçlar arasındaki farktır. Alacak ve borçlardaki vade uyumsuzlukları, satış hızındaki azalmalar, stoktaki gereğinden fazla yükselmeler ya da geçmiş dönemde yapılmış bir yatırımın net işletme sermayesinden fonlanmış olması gibi daha birçok sebepten net işletme sermayesi ihtiyacı doğabilir. Bu konu Finansal Danışmanlık hizmetimiz içinde son derece önemli bir yer teşkil etmektedir.

Danışmanlık Hizmet Anlayışımız

  • Şirketin mevcut durum analizinin yapılması
  • Şirketin işletme sermayesi optimizasyonu yapılabilecek alanların belirlenmesi
  • Dönen varlıkların (ticari alacaklar, stoklar gibi) , kısa vadeli borçların (ticari borçlar, banka kredileri gibi) detaylı incelenmesi
  • Belirlenen alanlarda iyileştirme ve dönüşüm önerilerinin sunulması
  • Önerilere uygun aksiyon planlarının hayata geçirilmesi
  • Gerekli olan raporlamanın uygulamaya alınması ve şirket sistemine dahil edilmesi

Şirketinizin sektörüne, kurum kültürüne ve tipik özelliklerine dayanarak gerçeğe en yakın nakit akış tablonuzu hazırlamak ve sizi daha güvenilir bilanço rasyolarına kavuşturmak için BİZE ULAŞIN…

Referanslarımız

Nakit Akış Tablosu ve Yönetimi çözümümüz hakkında detaylı bilgi almak ister misiniz?

Nakit Akış Tablosu ve Yönetimi

Çözümümüz hakkında detaylı bilgi almak ister misiniz?

Hangi Konularda Destek Almak İstersiniz? *